"Orice lucru trebuie explicat in cel mai simplu mod posibil, dar nu mai simplu decat atat". A. Einstein

miercuri, 17 septembrie 2008

Din Raportul Guvernului la trei ani de mandat – martie 2008

CAPITOLUL 19 - POLITICA PRIVIND SUSŢINEREA TINEREI GENERAŢII
Principalele prevederi din Programul de Guvernare


• Autonomia tinerilor. Facilitarea integrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă şi
încurajarea tinerilor din mediul rural în vederea participării la viaţa economică.
• Implicarea tinerilor în viaţa publică. Reorganizarea şi extinderea centrelor de
informare şi consultanţă pentru tineri în toate municipiile reşedinţă de judeţ, precum
şi crearea unei reţele regionale şi naţionale a acestor centre, în parteneriat cu
organizaţii nonguvernamentale.
• Educaţia şi formarea profesională continuă prin stabilirea de parteneriate între
universităţi din România şi din străinătate, reprezentarea României în organismele
internaţionale şi promovarea imaginii ţării.
• Prevenirea criminalităţii.
În abordarea problemelor de politică în domeniul tineretului, s-a pornit de la obiectivul de creare a infrastructurii specifice serviciilor şi programelor pentru tineret prin implicarea tinerilor în viaţa publică.
În acest sens s-au realizat numeroase programe în scopul dezvoltării şi diversificării ofertelor de servicii. Elementele care au susţinut demararea acestor programe ţin de nevoia socială a tinerilor, identificată prin metode de cercetare socială şi prin procesul de consultare directă a acestora, de programul de guvernare în domeniul tineretului, de recomandările organismelor europene cu privire la promovarea structurilor instituţionale de şi pentru tineret, de practica europeană în domeniul tineretului.

Centrele de tineret înfiinţate în comunităţile locale, implicând ca parteneri autorităţi publice şi servicii locale, au oferit un cadru adecvat de comunicare, exprimare, informare şi consiliere pentru tineri, în procesul desfăşurării unor activităţi comune, formative şi de divertisment. În cadrul acestor centre s-au desfăşurat, în funcţie de nevoile şi solicitările tinerilor, activităţi de timp liber şi de vacanţă, cuprinse în programe, precum: Informare şi

Documentare cu privire la sistemul de educaţie şi formare în România, formarea
profesională, cursuri de perfecţionare şi calificare, relaţii de muncă, drepturile tinerilor cu privire la raporturile de muncă, relaţii sociale, viaţa asociativă, sănătate, turism şi petrecerea timpului liber, viaţa practică şi info-Europa; Consultanţă şi Consiliere cuprinzând activitate de consultanţă în managementul antreprenorial, activitate de consiliere în orientarea şcolară şi profesională; Educaţie nonformală cu privire la educaţia pentru protecţia mediului, sănătate,
socio-cultură, meşteşugărească; Dezvoltare a asociativităţii şi stimulare a participării care a presupus organizarea de întâlniri tematice, acţiuni culturale, forumuri ale tinerilor; Sportive şi tehnico-aplicative cuprinzând activităţi sportive, pe calculator, turistice, modelism. În anul 2005 au fost finanţate acţiuni pentru susţinerea funcţionării pentru 23 de centre de tineret şi derularea a 200 de acţiuni de tineret cu participarea a 20.000 de tineri, iar în anul 2006 au fost finanţate peste 1009 acţiuni pentru susţinerea funcţionării centrelor de tineret şi derularea activităţilor pentru 28 centre de tineret la care au participat peste 84.500 de tineri şi s-au înfiinţat 12 centre de tineret.

În anul 2007 a fost susţinută financiar activitatea a 41 de centre de tineret, atât în
mediul urban cât şi rural, dotarea a 3 centre de tineret, înfiinţate în această perioadă, şi au fost finanţate 430 de acţiuni, accentul punându-se pe activităţi de servicii de informare şi documentare, consiliere şi consultanţă, educaţie nonformală. La aceste acţiuni au participat aproximativ 107.000 de tineri.

A fost elaborată şi aprobată Strategia naţională anuală cu privire la informarea şi
consilierea tinerilor. Până la sfârşitul anului 2008, se vor înfiinţa în fiecare reşedinţă de judeţ centre de informare şi consultanţă, conform Cap. 19 – Politica privind susţinerea tinerei generaţii din Programul de Guvernare 2005-2008 şi calendarul de aplicare al acestuia, respectiv „reorganizarea şi expansiunea centrelor de informare şi consultanţă pentru tineri în toate municipiile reşedinţă de judeţ, precum şi crearea unei reţele regionale şi naţionale a acestor centre, în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale”.

Programul de acţiuni pentru implementarea PNAT-R (Program de susţinere a
acţiunilor de tineret) a realizat stagii/cursuri; concursuri; tabere; festivaluri;
cinemateci/videoteci; editări; tipărituri; multiplicări; inscripţionări; campanii; caravane; expoziţii; târguri; manifestări sportive şi turistice; şantiere de tineret; cluburi de tineret; seminarii; simpozioane; mese rotunde; conferinţe; centre de resurse; bănci de date; biblioteci electronice; conferinţe de presă; pagini WEB; evenimente etc.

Începând cu luna mai 2005 s-a derulat procesul de descentralizare a activităţii pentru tineret prin crearea Direcţiilor Judeţene pentru Tineret respectiv a municipiului Bucureşti şi sa elaborat noua strategie în domeniu. Aceste acţiuni au avut ca rezultat creşterea numărului de finanţări acordate structurilor asociative de şi pentru tineret precum şi al celor proprii.
Astfel, în anul 2005 în cadrul Programului de acţiuni pentru implementarea PNAT-R au fost finanţate 101 acţiuni proprii şi în parteneriat la care au participat peste 10.000 de tineri şi 243 de acţiuni propuse de structuri de şi pentru tineret la care au participat peste 20.000 de tineri, iar în anul 2006, în cadrul Programului de susţinere a acţiunilor de tineret au fost organizate 241 de acţiuni proprii şi în parteneriat şi au fost finanţate 482 acţiuni ale structurilor de şi pentru tineret. La aceste acţiuni au participat 156.027 de tineri.
În anul 2007 - În cadrul Programului de susţinere a acţiunilor de tineret au fost
finanţate 620 de acţiuni ale structurilor de şi pentru tineret la concursurile locale de proiecte de tineret, desfăşurate la nivelul Direcţiilor Judeţene pentru Tineret.

Numărul de participanţi la aceste acţiuni a fost de aproximativ 370.000. Autoritatea Naţională pentru Tineret a organizat în 2007, 2 sesiuni ale Concursului Naţional de Proiecte de Tineret, în urma căruia au fost aprobate spre finanţare 35 proiecte ale structurilor asociative de şi pentru tineret.

De asemenea, au fost organizate 300 de acţiuni proprii şi în parteneriat de către

Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Direcţiile Judeţene pentru Tineret, la care au participat 210.000 de tineri.
În ceea ce priveşte Programele Recreative şi Divertisment pentru Tineret, în anul
2005 au fost organizate tabere de odihnă, tabere pentru copii sinistraţi din zonele afectate de inundaţii, tabere pentru copii români din diaspora, şi o tabără organizată împreună cu Asociaţia Şcoala Democraţiei.

În vederea includerii unor centre de vacanţă pentru tineret în circuitul internaţional sau stabilit contacte cu secretarul general al YOUTH HOSTELS România. În urma acestei întâlniri au fost trimise propunerile DPRDT cu privire la centrele de vacanţă care îndeplinesc condiţiile minime stabilite.

În anul 2006 a continuat procesul de eficientizare a activităţii din taberele şcolare şi prestarea unor servicii turistice de calitate pentru copii şi tineri, proces început în anul 2005. În acest sens au fost întreprinse următoarele acţiuni: modernizarea centrelor de agrement din judeţele Arad, Alba, Satu Mare, Mehedinţi, Bihor etc. şi realizarea în cadrul unora dintre acestea de parcuri de distracţii, terenuri de sport, căsuţe de cazare; s-a realizat o mai mare deschidere către turismul internaţional de tineret prin introducerea în reţeaua Youth Hostel a unui număr de 15 centre agrement; s-a întocmit un Calendar al taberelor tematice, astfel încât tinerii au putut opta să-şi petreacă vacanţa în tabăra de speologie, tabăra radiojurnalism, tabăra de etnografie şi artă etc.

Măsurile întreprinse în anul 2006 s-au concretizat în 62 locaţii deschise, 100 miliarde lei investiţii realizate, 38.000 tineri primiţi din totalul de 70.000 locuri cazare.
În anul 2007 au fost organizate tabere de odihnă pentru 50.000 de copii şi tineri. Au fost avizaţi 27 de agenţi economici privaţi care au îndeplinit condiţiile corespunzătoare desfăşurării activităţilor de turism pentru copii şi tineret.
Pe parcursul întregului an s-a urmărit controlul condiţiilor din centrele de vacanţă în vederea asigurării condiţiilor de calitate a serviciilor în aceste centre şi punerea la dispoziţia copiilor şi a tinerilor a unui număr de 7000 locuri/serie în centrele de vacanţă proprii, precum şi realizarea normelor metodologice în vederea organizării taberelor gratuite pentru persoanele cu handicap; s-au renovat şi modernizat locurile puse la dispoziţie în centrele de vacanţă (au fost deschise 57 centre de vacanţă din 178 existente).

În domeniul relaţiilor internaţionale în anul 2005 au fost finanţate 44 de acţiuni proprii şi în parteneriat la care au participat peste 150 de tineri şi 11 acţiuni propuse de structuri de şi pentru tineret la care au participat peste 100 de tineri. În anul 2006 au fost finanţate 36 de acţiuni proprii şi în parteneriat la care au participat peste 100 de tineri şi 10 acţiuni propuse de structuri de şi pentru tineret la care au participat peste 250 de tineri români.

De asemenea, în anul 2006 au fost realizate o serie de proiecte: 2 proiecte realizate cu ocazia anului Francofoniei în România ,,Universitatea de vară – Europa la orizontul anului 2015” la care au participat 350 de reprezentanţi ai structurilor asociative de tineret din spaţiul francofon şi ,,Prima Adunare generală a Consiliului Internaţional al organizaţiilor de tineret francofone” la care au participat aproximativ 100 de tineri din spaţiul francofon; proiectul ,,World Youth Forum” - desfăşurat în perioada 10-15 august 2006 la care au participat 140 de tineri din 35 de ţări din Europa, Africa şi Asia. În parteneriat cu Biroul Consiliului Europei la Bucureşti, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice – Guvernul României, s-a lansat oficial Campania Europeană de tineret pentru diversitate, drepturile omului şi participare ,,Toţi diferiţi, toţi egali”, la care au participat aproximativ 70 de persoane.

În 2007 au continuat programele bilaterale de schimburi de tineret, promovarea
imaginii României în lume, reprezentarea şi participarea în organisme internaţionale, participări individuale şi de grup la manifestări internaţionale. Au avut loc 71 de acţiuni cu un număr de 500 de participanţi şi peste 1000 de beneficiari.
Legat de integrarea europeană, începând cu 2007 - Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor s-a pliat rapid pe schimbările aduse de Integrarea României la Uniunea
Europeană. Principala preocupare a Agenţiei pentru Sprijinirea Studenţilor a fost desfăşurarea de acţiuni consistente care să facă din studentul român un student european. S-au desfăşurat proiecte care intră sub incidenţa directă a alinierii României la standardele Uniunii Europene. Obiectivele prioritare fixate de Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor legate de integrarea Europeană sunt următoarele:
1. Informarea studenţilor privind schimbările pe care le aduce integrarea României în Uniunea Europeană;
2. Dezvoltarea educaţiei nonformale în conformitate cu programele şi priorităţile Uniunii Europene;
3. Desfăşurarea de conferinţe tematice privind teme de Actualitate Europeană;
4. Desfăşurarea şi sprijinirea de Conferinţe cu participanţi din ţările membre UE;
5. Implementarea procesului de la Bologna;
6. Desfăşurarea de proiecte specifice în conformitate cu următoarele documente:
a. White Paper on Youth Policy - A new impetus for European Youth
b. Youth in Action
c. European Youth Pact

În acest sens, în anul 2007 s-au purtat negocieri cu Comisia Europeană în vederea
lansării programului “YOUTH IN ACTION“, fiind alocată României suma de 2.745.458 euro. În cadrul programului “Săptamâna Europeană a Tineretului” s-au desfăşurat numeroase seminarii şi dezbateri.
În 2007 s-a desfăşurat campania de informare privind alegerile europarlamentare care a avut drept obiective informarea tinerilor despre alegerile europarlamentare din 25 noiembrie şi despre Parlamentul European, precum şi determinarea civică şi educaţia tinerilor în spiritul cetăţeniei active europene.

În vederea informării studenţilor asupra oportunităţilor existente pe piaţa muncii
în anul 2005 s-au organizat: Bursa locurilor de muncă pentru studenţi cu scopul
prezentării activităţii unor firme de renume şi a ofertei acestora şi simularea de interviuri susţinute cu specialiştii în resurse umane; E-FINANŢAT - o campanie de informare a ONGurilor din domeniul tineretului, cu predilecţie a structurilor asociative/organizatorice studenţeşti, în privinţa oportunităţilor actuale de finanţare; Tabere studenţeşti de vară care au avut ca scop sprijinirea şi motivarea studenţilor cu rezultate foarte bune la învăţătură; Licitaţii de proiecte studenţeşti care au dezvoltat colaborarea dintre organizaţiile studenţeşti legal constituite şi casele de cultură studenţeşti din România.
De asemenea, s-a desfăşurat Campania ANTIDROG – Iluzii Scump Plătite prin care s-a semnat un protocol de colaborare cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Campania de educaţie nonformală Training of Trainers care a instruit pe parcursul a 3 etape, un număr de 24 de tineri care au devenit formatori de formatori.

În anul 2006 s-au reluat unele acţiuni care s-au dovedit de succes în 2005, dar s-au
iniţiat şi o serie de noi activităţi. A fost continuat programul E-FINANŢAT care a dat posibilitatea accesului la surse de finanţare nerambursabilă, a dorinţei organizaţiilor studenţeşti şi de tineret de implicare în dezvoltarea societăţii româneşti şi s-a reluat proiectul „Licitaţie de Proiecte”- apelul bugetar ASS-2006-1-2 cu scopul realizării de seminarii, conferinţe, training-uri, dezvoltarea mass-mediei studenţeşti. În urma derulării programului
Training of Trainers un număr de 50 tineri au primit un certificat de competenţe recunoscut de Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Un alt program WORLD YOUTH FORUM 2006, Pro-Youth a pus bazele organizaţiei internaţionale Youth of The WORLD. Evenimentul World Youth Forum, organizat de către Asociaţia Pro-Youth a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, găzduit de România în perioada 10-15 August. Programul „Facilitarea integrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă” s-a realizat prin „Programul Naţional Universitatea de Vară” program de educaţie nonformală în domeniul tineretului, instrument specializat de politică socială în domeniul tineretului. Trainingul Business Start UP a avut ca principal obiectiv înţelegerea
statutului de întreprinzător prin analiza propriei personalităţi în concordanţa cu mediul de afaceri.

În vederea sprijinirii iniţiativelor tinerilor, s-a apelat la programe de cercetare, la
programe de informare - prin editarea “Ghidul Carierei” în două volume “Primii paşi în carieră” şi “Modalităţi de căutare a unui loc de muncă”. Cu acelaşi scop, permanent are loc derularea „Programului de consiliere psihologică şi vocaţională” în cadrul cabinetelor specializate din trei licee bucureştene, participarea la workshop-ul „Târgul Educaţiei”, la programe de formare şi educaţie nonformală. În acest sens s-au derulat mai multe programe: Programul Naţional Iniţiative Comunitare de Tineret prin care au fost finanţate 40 de proiecte cu o sumă totală de 325.080 lei urmărindu-se dezvoltarea iniţiativelor comunitare ale tinerilor din mediul rural, orientarea vocaţională şi dezvoltare de abilităţi complementare necesare accesului pe piaţa muncii, dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor pentru demararea propriei afaceri; Programul Naţional Atribuirea Directă a proiectelor de tineret prin care s-a urmărit susţinerea iniţiativelor ONGT- urilor instituţiilor publice fiind finanţate 13 proiecte cu o sumă în valoare de 99.888 lei; manifestarea UNPLUGGED în cadrul Galelor Studenţeşti Costineşti 2006 pentru care s-a alocat suma de 50.000 lei;

Programul Naţional Universitatea de Vară ediţia a - IV-a la care au participat 805
persoane. Programul a fost continuat şi în 2007 alături de un program de cunoaştere a legislaţiei în domeniul tineretului „Tinerii fac Legea ... Tinerilor”.
În 2007 au fost finanţate 70 de proiecte prin programele de finanţare ANSIT- Iniţiative Comunitare de Tineret/Susţinerea iniţiativelor pentru Tineret. De asemenea s-a desfăşurat Programul Naţional „Dialog social la nivel regional” având peste 700 de beneficiari.
Prima ediţie a Programului Naţional Universitatea de Iarnă a fost organizat în 2
module la care au participat 69 persoane reprezentând ONG-uri, instituţii publice, instituţii ale administraţiei locale şi centrale, şcoli şi universităţi, suma alocată fiind de 105.280 lei.
Programul Naţional Formare de Formatori în domeniul tineretului a fost finalizat prin selectarea a 74 de tineri formatori care au competenţe pe 22 domenii de instruire în vederea participării ca lectori la programele de formare ale ANSIT şi ANT, suma alocată fiind de 104.493 lei.
În anul 2007 au fost iniţiate o serie de cercetări sociale: Organizaţiile nonguvernamentale şi voluntariatul: ofertă şi atracţie pentru tineri”, „Cetăţenia în viaţa cotidiană a tinerilor din România”, ”Evaluarea activităţii unor servicii sociale pentru tineri” şi s-a desfăşurat seminarul internaţional: „Actualitate şi perspective în cercetarea socială de tineret”.


Evaluare şi concluzii

• A continuat reorganizarea şi extinderea centrelor de informare şi consultanţă pentru tineri în toate municipiile reşedinţă de judeţ, precum şi crearea reţelelor regionale şi naţionale a acestor centre, în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale.
• Programul de acţiuni pentru implementarea PNAT-R a realizat stagii/cursuri;
concursuri; tabere; festivaluri; cinemateci/videoteci; editări; tipărituri.
• În ceea ce priveşte Programele Recreative şi Divertisment pentru Tineret s-a pus
accent pe creşterea participării tinerilor la viaţa societăţii.
• S-au organizat o serie de acţiuni, dintre care cele mai importante au fost Bursa
locurilor de muncă pentru studenţi, care a avut drept scop informarea studenţilor
asupra oportunităţilor existente pe piaţa muncii; Business Start UP al cărui principal obiectiv l-a constituit înţelegerea statutului de întreprinzător.
• Educaţia şi formarea profesională a continuat prin stabilirea de parteneriate între
universităţi din România şi din străinătate, reprezentarea României în organismele
internaţionale.
• Realizarea mai multor programe de cercetare, de informare şi de formare şi educaţie nonformală în scopul sprijinirii iniţiativelor tinerilor.
• Desfăşurarea unor acţiuni premergătoare care să facă din studentul român un student european: Galele Studenţeşti, Taberele Studenţeşti, şi Licitaţia de proiecte.

0 comentarii: